Vesitilanne - veden lämpötila

Pintaveden lämpötila

Pintaveden
lämpötila (*)

*Huomaa, että kartta esittää vesistömallin laskemia arvoja. Ne voivat poiketa mahdollisista havainnoista.

Järvivedet lämpenemässä selvästi helteiden myötä (12.7.)

Heinäkuun alussa järvivedet olivat maan etelä- ja keskiosassa hieman ajankohdan keskiarvoa viileämpiä, mutta pohjoisessa tavanomaisten lämpötilojen tuntumassa. Veden lämpötilat ovat nousseet tasaista tahtia heinäkuun alusta ja ovat nyt lähellä ajankohdalle tyypillisiä lukemia. Torstaina 12. heinäkuuta aamulla mitatut viralliset pintaveden lämpötilalukemat ovat maan länsiosassa 20–22 astetta, maan keski- ja itäosassa ja Kainuussa 17–20 astetta. Pohjois-Suomessa vedet ovat pääosin 16–20 astetta, paitsi Käsivarren Lapissa tätä viileämpiä ja Etelä-Lapissa lämpimämpiä. Maan länsi- ja pohjoisosassa vedet ovat jo nyt keskimääräistä lämpimämpiä.

Hellejakson myötä veden lämpötilat nousevat koko maassa niin, että loppuviikolla tai viimeistään ensi viikolla yllettäneen suurimmassa osassa maata yli 20 asteen lukemiin. Maan etelä- ja länsiosassa voidaan päästä paikoin jopa 24-asteisiin vesiin, jos tuulet ja sateet eivät viilennä pintavettä. Tyypilliset vuotuiset kesän korkeimmat lukemat järvillä ovat maan etelä- ja keskiosassa 22–24 astetta ja Lapissa 17–20 astetta.

Lisätietoja

Suomen ympäristökeskus (SYKE) seuraa veden lämpötilaa sisävesillä. Meriveden lämpötilahavainnoista vastaa Ilmatieteen laitos.

Julkaistu 12.7.2018 klo 12.30, päivitetty 12.7.2018 klo 12.30