Hyppää sisältöön

Aranda ja tutkijat työssään talvella 2020.
© Ilkka Lastumäki / SYKE

Suomenlahden vesimassa on sekoittunut ja happitilanne on parempi kuin vuosiin

Tiedote 31.3.2020 Suomen ympäristökeskus
Merentutkimusalus Arandan talviseurantamatkalla tammi–helmikuun vaihteessa todettiin merkittäviä muutoksia Suomenlahden tilassa. Itäisimpiä havaintoasemia lukuun ottamatta Suomenlahden vesimassa oli tammikuun lopulla Hangon tasalle asti sekoittunut paikoin jopa 100 metrin syvyyteen asti. Sekoittuminen oli keskimääräiseen ajankohdan tilanteeseen verrattuna harvinaisen voimakasta. Tämä ilmeni kaikissa mitatuissa vedenlaadun ominaisuuksissa: lämpötilassa, suolaisuudessa, happipitoisuudessa ja ravinteiden pitoisuuksissa.

Retkeilijä kalliolla.
© Mikael Ahlfors

Metsähallituksen Luontopalvelut sulkee ruuhkautuneita taukopaikkoja - Ministeri Mikkonen: Nyt on hyvä aika hengähtää lähiluonnossa, ruuhkaisia kohteita kuitenkin vältettävä

Tiedote 27.3.2020 Ympäristöministeriö ja Metsähallitus
Luonnossa voi ja kannattaa retkeillä, kunhan noudattaa terveysviranomaisten ohjeistuksia turvavälistä ja käsihygieniasta. Vilkkaita kohteita ja ruuhkaisia taukopaikkoja tulee välttää, eikä kauas pidä lähteä retkeilemään. Moni kiireinen taukopaikka onkin suljettu, joten ulkoilla kannattaa turvallisesti lähiluonnossa. Suuressa osassa maata on voimassa ruohikkopalovaroitus, joten tulet tulee jättää tekemättä pelastuslaitoksen resurssien säästämiseksi.

Ympäristöministeriön ajankohtaiset

Maankäytön, asumisen ja liikenteen (MAL) sopimusneuvottelut jatkuvat – mukaan uusia kaupunkiseutuja

31.3.2020
Talouspoliittinen ministerivaliokunta käsitteli kokouksessaan 31.3.2020 valtion osallistumista suurten kaupunkiseutujen maankäytön, asumisen ja liikenteen (MAL) sopimusneuvotteluihin. MAL-sopimuksilla vahvistetaan kaupunkiseudun kuntien keskinäistä sekä seudun ja valtion välistä yhteistyötä.
Lisää ympäristöministeriön ajankohtaisia

Suomen ympäristökeskuksen ajankohtaiset

Aranda-ja-tutkijat-työssään-talvella-2020

Suomenlahden vesimassa on sekoittunut ja happitilanne on parempi kuin vuosiin

31.3.2020
Tammi–helmikuun vaihteessa Suomenlahden vesimassa oli itäisimpiä havaintoasemia lukuun ottamatta sekoittunut paikoin jopa 100 metrin syvyyteen asti. Sekoittuminen oli keskimääräiseen ajankohdan tilanteeseen verrattuna harvinaisen voimakasta. Tämä ilmeni kaikissa mitatuissa vedenlaadun ominaisuuksissa: lämpötilassa, suolaisuudessa, happipitoisuudessa ja ravinteiden pitoisuuksissa.
Lisää Suomen ympäristökeskuksen ajankohtaisia

Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskuksen ajankohtaiset

ARA palvelee myös poikkeusoloissa

26.3.2020
ARA käsittelee tukihakemukset kuten ennenkin ja yhteydenpito asiantuntijoiden kanssa onnistuu sähköpostilla ja puhelimitse.
Lisää ARAn ajankohtaisia

Tulva-, lumi- ja jäätilanne

Vesitilanne ja ennusteet

Järvien pinnat vielä korkealla ja lähellä tulvarajoja (Tulvakeskus 31.3.)
Lapissa lunta tavallista enemmän, hallien kattojen lumikuormaa syytä tarkkailla (17.3.)
Jäillä liikuttaessa noudatettava erityistä varovaisuutta (31.3.) Lue lisää

Valunta Tulvatilanne

Valunta / Tulvatilanne

Valunta Tulvatilanne

Ympäristöasioiden asiakaspalvelu

Y-ASPA1.png p. 0295 020 900
ma–pe klo 9–16, pvm/mpm

chat ma–pe klo 12–15

ympariston.asiakaspalvelu(at)ely-keskus.fi

ELY-keskusten ympäristöasioiden asiakaspalvelu opastaa asioiden vireillepanossa, neuvoo ymparisto.fi-verkkopalvelun käytössä ja vastaa kysymyksiin ja palautteisiin.

Uusia julkaisuja

 

Suomen merialueen roskaantumisen lähteet
Meriympäristön roskaantumisen hillitsemiseksi tarvitaan kustannustehokkaita toimenpiteitä. Toimenpiteiden suunnittelun tueksi tarvitaan ajantasaista tietoa Suomen meriympäristössä olevan roskan määrästä, laadusta, lähteistä ja kulkeutumisreiteistä sekä ison, silminnähtävän, että mikroskooppisen pienen roskan osalta.

Vesikirje maaliskuu 1/2020

Vesikirje kertoo sään ääri-ilmiöiden vaikutuksista vesitilanteeseen eri vuodenaikoina, sinilevien kynnysarvoista, vesien tilan seurannan uudesta järjestelmästä, virtsan ravinteiden talteenotosta ja virtavesien suojelusta ekologisilla kompensaatiolla.

 

Ilmastodieetti-laskuri

Suomen ympäristökeskuksen kehittämä Ilmastodieetti auttaa tunnistamaan, mistä arjen hiilijalanjälki syntyy ja miten sitä voi pienentää. Laske oma ilmastovaikutuksesi Ilmastodieetti.fissä.