Satellittikuvassa Suomenlahti.
Sinilevää Suomenlahdella 17.7.2019. © ESA Copernicus Sentinel-2 Data, SYKE

Sinilevän määrä on lisääntynyt sekä Suomen merialueilla että järvillä

Valtakunnallinen leväkatsaus 18.7.2019 Suomen ympäristökeskus
Suomen eteläisillä ja lounaisilla merialueilla sinilevän määrä on lisääntynyt viime viikosta ja levää on runsaasti veteen sekoittuneena. Myös järvillä sinilevää on havaittu viime viikkoa enemmän, mutta edelleen vähemmän kuin tyypillisesti tähän aikaan kesää.

Öljyntorjunta-alus Turva
Rajavartiolaitoksen monitoimialus Turva ja Merivoimien öljyntorjunta-alus Halli harjoittelevat merenpohjan myrkyllisen kohteen nostoa v. 2016. © Jorma Rytkönen

Suomen aluevesien hylkyriskejä selvitetään

Tiedote 17.7.2019 Suomen ympäristökeskus
Juuri käynnistyneessä tutkimushankkeessa kartoitetaan Suomen aluevesillä sellaisia hylkykohteita, jotka saattavat pilata ympäristöä, jos niissä oleva öljy pääsee ruostuvien tankkien läpi mereen. Samalla selvitetään, millainen öljynpoisto kulloiseenkin tapaukseen soveltuisi ja poistetaan öljy muutamasta riskikohteesta.

Ympäristöministeriön ajankohtaiset

Kestävää kasvua ja kehitystä kaupunkiin – ympäristöministeriö jakaa kuusentaimia Helsingin festivaalivieraille

18.7.2019
Kaupungistuminen muovaa ympäristöämme kiihtyvällä vauhdilla, ja asettaa samalla monia haasteita sekä luonnon että ihmisten hyvinvoinnille. Ympäristöministeriön Puurakentamisen ohjelma ja Kestävä kaupunki -ohjelma edistävät kaupunkien kestävyyttä jakamalla kesän festivaalivieraiden istutettaviksi kuusentaimia Helsingin Suvilahdessa 10.-11.8.2019.
Lisää ympäristöministeriön ajankohtaisia

Suomen ympäristökeskuksen ajankohtaiset

Kalan alkiot Pia Välitalon väitös

Väitös: Vaikutusperusteisilla menetelmillä voidaan saada kokonaisvaltaisempi kuva vesistöön päätyvistä haitta-aineista

22.7.2019
Tällä hetkellä päivittäisessä käytössä on arviolta noin 100 000 synteettistä kemikaalia ja uusia kehitetään jatkuvasti. Osa kemikaaleista päätyy ympäristöön, mutta tällä hetkellä vain pientä osaa näistä monitoroidaan. Kaikki ympäristöön päätyvät kemikaalit eivät ole vaarallisia, joten haasteena on tunnistaa ne, jotka ovat haitallisia ihmisten terveydelle ja ympäristölle.
Lisää Suomen ympäristökeskuksen ajankohtaisia

Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskuksen ajankohtaiset

ARA ja Helsingin kaupunki isännöivät International Social Housing Festival -tapahtumaa 2021

11.6.2019
ARA yhteistyökumppaneineen - mm. Helsingin kaupunki, Heka ja Kova ry - järjestävät 3. kansainvälisen Social Housing Festivaalin Helsingissä.
Lisää ARAn ajankohtaisia

Vesitilanne

Vesitilanne ja ennusteet

Lämmin ja poutainen sää pitää vesistöjen vedenkorkeudet alhaalla (Tulvakeskus 23.7.)
Sisävesien pintalämpötila lämpenemään päin(19.7.)
Pohjaveden pinnat laskevat (22.7.) Lue lisää

Valunta Tulvatilanne

Valunta / Tulvatilanne

Valunta Tulvatilanne

meriopas.fi-palvelu

Meriopas.fi on karttapalvelu kaikille, joita kiinnostaa Suomen meri ja rannikot. Palvelusta näet muun muassa tuulisuuden, meriveden korkeuden ja lämpötilan, voit etsiä kiinnostavia vierailukohteita ja vierasvenesatamia tai tietoa sinilevähavainnoista. Löydät myös tietoa ja valokuvia vedenalaisesta luonnosta. Palvelun on kehittänyt Suomen ympäristökeskus yhdessä yhdeksän muun laitoksen kanssa.

Ilmoita pyöriäishavainnostasi

Pyöriäinen. © Kuva: Kai Mattsson

Ympäristöministeriö ja Ahvenanmaan maakuntahallitus keräävät havaintoja Itämerellä äärimmäisen uhanalaisesta pyöriäisestä. Pyöriäinen on ainoa Itämerellä säännöllisesti esiintyvä valaslaji ja sen Itämeren pääaltaan kannan kooksi arvioidaan vain noin 500 yksilöä. Havaintoja kerätään akustisen seurannan ja yleisöhavaintokampanjan avulla. Lue lisää ympäristöministeriön tiedotteesta ja ilmoita pyöriäishavainnostasi.

Ilmastodieetti-laskuri

Suomen ympäristökeskuksen kehittämä Ilmastodieetti auttaa tunnistamaan, mistä arjen hiilijalanjälki syntyy ja miten sitä voi pienentää. Laske oma ilmastovaikutuksesi Ilmastodieetti.fissä.

Ympäristöasioiden asiakaspalvelu

Y-ASPA1.png p. 0295 020 900
ma–pe klo 9–16, pvm/mpm
chat ma–pe klo 12–15
Huom! 17.6.-9.8. klo 9-15,
chat klo 12-15

ympariston.asiakaspalvelu(at)ely-keskus.fi

ELY-keskusten ympäristöasioiden asiakaspalvelu opastaa asioiden vireillepanossa, neuvoo ymparisto.fi-verkkopalvelun käytössä ja vastaa kysymyksiin ja palautteisiin.