Hyppää sisältöön

TULVATILANNE

Tulvatilannekartta

Seuraa tulvatilanteen kehittymistä Lapissa ja Pohjois-Pohjanmaalla

Lämpöaalto sulattaa Lapin lumia nopeasti ja riski suurtulvalle näyttäisi toteutuvan kesäkuun alussa.

Lapin tulvatilanne kiihtyy ‒ ennustetut suurtulvat näyttävät toteutuvan (Lapin ELY-keskuksen ja Tulvakeskuksen tiedote 29.5.2020 klo 16)

Iijoen tulvat huipussaan, Kuusamon seudulla tulvahuippu ensi viikolla (Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskuksen ja Tulvakeskuksen tiedote 26.5.2020)

Seuraa tilanteen kehittymistä Vesitilanne ja ennusteet -sivulla (SYKEn ja Ilmatieteen laitoksen Tulvakeskus sekä ELY-keskukset) ja tiedotusvälineistä.

Varaudu ennakkoon asianmukaisesti muun muassa poistamalla tulvariskialueelta irtotavarat ja suojaamalla kiinteistö. 

tulva- ja jäätilanne

Vesitilanne ja ennusteet

Lapissa virtaamien kasvu hidastui viikonloppuna, vedenkorkeudet paikoin vahinkorajoilla (Tulvakeskus 1.6. klo 14.00)
Jäillä liikuttaessa noudatettava erityistä varovaisuutta (25.5.) Lue lisää

Saari usvassa.
© Riku Lumiaro / SYKEkuvat

Vesiliikenteen kielto- ja rajoituspäätöksiä tekee jatkossa Traficom

Uutinen 29.5.2020 ELY-keskukset
Vesiliikennettä koskeva lainsäädäntö uudistuu, kun uusi vesiliikennelaki tulee voimaan 1.6.2020. Lakimuutos vaikuttaa mm. vesiliikennettä koskevien kieltojen ja rajoitusten käsittelyyn. Jatkossa kaikki vesiliikennelain mukaiset rajoitus- ja kieltopäätökset ratkaisee Liikenne- ja viestintävirasto Traficom. Aikaisemmin ELY-keskukset ratkaisivat rajoitus- ja kieltopäätökset väylän ulkopuolisten alueiden osalta. Aikaisemmat päätökset jäävät voimaan muutoksesta huolimatta. Lue lisää ELY-keskusten uutisesta Uusi vesiliikennelaki tuo muutoksia myös ELY-keskusten tehtäviin.

Kesäinen saaristonäkymä.
Yhteistyö Suomen rotarien kanssa tuo SYKEn koordinoimaan sinileväseurantaan noin sata uutta havaintopaikkaa rannikolta ja saaristoista. © Riku Lumiaro

Rotarit ja Suomen ympäristökeskus yhteistyöhön sinileväseurannassa

Tiedote 1.6.2020 Suomen ympäristökeskus SYKE ja Suomen rotarit
Suomen ympäristökeskus SYKE koordinoi valtakunnallista sinileväseurantaa ja -tiedotusta vuosittain kesäkuusta syyskuuhun. Seurannan avulla kartoitetaan kokonaiskuva meri- ja järvivesien sinilevätilanteesta. Suomen rotarit ovat tänä keväänä sopineet SYKEn kanssa sinilevätiedon keräämisestä noin sadassa nyt perustettavassa havaintopaikassa.

Ympäristöministeriön ajankohtaiset

Uudet ryhmät tukevat Ryhti-hankkeen työtä

29.5.2020
Ota Ryhti-hanke seurantaan. Parhaillaan käynnissä on markkinavuoropuhelu uuden tietojärjestelmän pääkehittäjän valitsemiseksi. Samalla edistyy työ tiedon yhteentoimivuuden ja tietomallien parissa. 
Lisää ympäristöministeriön ajankohtaisia

Suomen ympäristökeskuksen ajankohtaiset

img

Tutkimusalus Aranda lähtee kesän seurantamatkalle

1.6.2020
SYKEn tutkimusalus Aranda lähtee tänään maanantaina kesän ensimmäiselle tutkimusmatkalleen. Kevään seurantamatka jäi Arandalta koronatilanteen vuoksi tekemättä. Kahden viikon aikana Aranda kiertää pohjoisen Itämeren keräten seurantatietoa merialueen tilasta. Poikkeusolojen takia laivalla työskentelyyn on laadittu yksityiskohtainen, riskit minivoiva ohjeistus.
Lisää Suomen ympäristökeskuksen ajankohtaisia

Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskuksen ajankohtaiset

Kuntien asuntopoliittisten ohjelmien laadintaa ja seurantaa tulisi vahvistaa

27.5.2020
Asuntopolitiikan nivominen kiinteämmin kuntien ja kaupunkien maa- ja kaavoituspolitiikkaan tukisi alueiden kehittämisen strategisuutta ja toimien vaikuttavuutta. Myös ohjelmallisuuden vahvistaminen parantaa asuntopoliittisten tavoitteiden saavuttamista, hyvänä esimerkkinä MAL-ohjelmat.
Lisää ARAn ajankohtaisia

Uusia verkkosivustoja

Itämeri.fi kokoaa yhteen meritietoaineistot ja -palvelut

Vesi.fi tarjoaa ajankohtaista ja ajantasaista vesitietoa

Uusia julkaisuja

 

Kohti hiilineutraalia kuntaa: ilmastoverkoston vaikutus kunnan ilmastotyöhön ja päästöihin

Kohti hiilineutraaleja kuntia (Hinku) -verkostoon liittyminen on alentanut kuntien ilmastopäästöjä. Valtaosa Hinku-kunnista myös kokee, että verkostoon kuuluminen on lisännyt vaikuttavuutta ilmastotyössä, kertoo Suomen ympäristökeskuksen (SYKE) selvitys.

Ilmastodieetti-laskuri

Suomen ympäristökeskuksen kehittämä Ilmastodieetti auttaa tunnistamaan, mistä arjen hiilijalanjälki syntyy ja miten sitä voi pienentää. Laske oma ilmastovaikutuksesi Ilmastodieetti.fissä.

Ympäristöasioiden asiakaspalvelu

Y-ASPA1.png p. 0295 020 900
ma–pe klo 9–16, pvm/mpm

chat ma–pe klo 12–15

ympariston.asiakaspalvelu(at)ely-keskus.fi

ELY-keskusten ympäristöasioiden asiakaspalvelu opastaa asioiden vireillepanossa, neuvoo ymparisto.fi-verkkopalvelun käytössä ja vastaa kysymyksiin ja palautteisiin.