Hyppää sisältöön

Kaktukset ja CITES

Kaktusten (Cactaceae) suosio mm. huonekasveina on johtanut usean luonnonvaraisen kaktuspopulaation vaarantumiseen liiallisen keräilyn takia. Tästä johtuen kaikki kaktuslajit on otettu luonnonvaraisten eläinten ja kasvien kauppaa sääntelevän CITES-sopimuksen piiriin ja sen myötä EU:n CITES-asetuksiin. Poikkeuksena ovat Pereskia-, Pereskiopsis- ja Quiabentia- sukuihin kuuluvat lajit ja tietyt keinotekoisesti lisätyt risteymät ja lajikkeet.

Luvanvaraisten kaktusten luettelo

EU-lainsäädännön piiriin kuuluvat kaktukset on lueteltu komission lajiliiteasetuksessa tieteellisten nimien mukaan.

EU:n CITES-asetusten alaisten kaktuslajien, niiden osien ja johdannaisten kauppaan, tuontiin ja vientiin pätevät samat määräykset (muutamin alla esitellyin B-liitteen kaktuksia koskevin poikkeuksin) kuin kaikkiin näiden asetusten alaisiin kasvilajeihin. 

Suosittelemme tutustumaan ensin sivuun Kasvit ja CITES  ja sen jälkeen perehtymään alla olevaan kaktuksia koskevaan lisätietoon.

Kaktuksia koskevat poikkeukset

B-liitteen kaktusten seuraavat osat eivät kuulu CITES-sääntelyn piiriin:

  1. siemenet ja siitepöly (lukuun ottamatta Meksikosta vietyjen kaktusten siemeniä, jotka vaativat CITES-luvat);
  2. kiinteässä tai nestemäisessä elatusaineessa olevat in vitro solukko- tai taimiviljelmät, joita kuljetetaan steriileissä astioissa;
  3. keinotekoisesti lisättyjen kasvien leikkokukat;
  4. viljellyistä tai keinotekoisesti lisätyistä kasveista saadut hedelmät, niiden osat ja johdannaiset; sekä
  5. runkojen osat ja niistä saadut tuotteet, jotka on saatu Opuntia-suvun Opuntia-alasuvun ja Selenicereus-suvun viljellyistä tai keinotekoisesti lisätyistä kasveista.

Säännöksiä ei myöskään sovelleta seuraavien risteymien ja/tai lajikkeiden keinotekoisesti lisättyihin yksilöihin:

  1. Hatiora x graeseri, Schlumbergera x buckleyi, Schlumbergera russelliana x Schlumbergera truncata, Schlumbergera orssichiana x Schlumbergera truncata, Schlumbergera opuntioides x Schlumbergera truncata, Schlumbergera truncata (lajikkeet)
  2. Cactaceae spp. lajien klorofyllittömät värimutaatiot, jotka on vartettu seuraaviin perusrunkoihin: Harrisia ”Jusbertii”, Hylocereus trigonus tai Hylocereus undatus
  3. Opuntia microdasys (lajikkeet).

Yllä mainittuja voi siis vapaasti tuoda ja viedä EU:n ulkorajojen yli eikä niiden EU:n sisäinen kauppa ole rajoitettua.

Lisäksi ilman minkäänlaisia lupapapereita saa henkilökohtaisissa matkatavaroissa tuoda enintään kolme kaktuskasveista (Cactaceae spp.) valmistettua sadekeppiä henkilöä kohti.

Lisätietoja

Harry Helmisaari, Marja Pylvänäinen ja Stella From, sähköposti: cites@syke.fi, puh. 0295 251 000 (vaihde).

 

Julkaistu 3.7.2013 klo 9.47, päivitetty 27.11.2020 klo 12.53