Hyppää sisältöön

Etelä-Savon kulttuuriympäristöpalkinto

Etelä-Savon kulttuuriympäristötyöryhmä julistaa haettavaksi Etelä-Savon kulttuuriympäristöpalkinnon 2020. 

Palkinnon myöntämisen tavoitteena on nostaa esiin innostavia esimerkkejä rakennetun kulttuuriympäristön ylläpito-, kohennus- ja pelastustöistä. Palkinto voidaan jakaa myös rakennetun kulttuuriympäristön säilymisen edistämisen puolesta tehdystä erityisestä työstä tai projektista. Työn tulee olla valmistunut 1.5.2016-30.4.2020 välisenä aikana. Kohteen tulee sijaita tai työn tulee olla tehty Etelä-Savon maakunnan alueella. Työn suunnittelija ja kohteen omistaja voivat olla myös Etelä-Savon ulkopuolelta. Seuraavan kerran palkinto jaetaan vuonna 2022.

Ehdotukset 15.6. mennessä sähköisesti

Kunnat, yhdistykset, yhteisöt ja yksityiset henkilöt voivat ehdottaa esimerkillisiä kulttuuriympäristökohteita 15.6.2020 mennessä käyttäen oheisen linkin webropol-kaavaketta. Kukin taho voi ehdottaa enintään kaksi kohdetta. Etelä-Savon kulttuuriympäristötyöryhmä varaa itselleen mahdollisuuden ehdottaa myös muita kohteita.

Kerro ehdotuksesi Etelä-Savon kulttuuriympäristöpalkinnon saajaksi tästä linkistä.

Palkinto jaetaan syksyllä 2020

Kulttuuriympäristötyöryhmä valitsee esitetyistä kohteista finaaliehdokkaat, jotka esitellään Etelä-Savon kulttuuriympäristöpalkinto -sivuilla ymparisto.fi:ssä kesän aikana. Palkinnonsaajan päättää kilpailuun erikseen kutsuttava tuomari syksyllä 2020. Kulttuuriympäristötyöryhmä voi jakaa myös kunniamainintoja.

 

Kaunis vanha julkisivulaudoitus ikkunoineen paistattelee päivää Savonlinnan Linnankadulla.
© Kuva:Ilkka Paajanen 2020

 

Etelä-Savon kulttuuriympäristötyöryhmä haluaa nostaa esiin alueella tehtävää arvokasta työtä rakennetun kulttuuriympäristön hyväksi. Tämän vuoksi kulttuuriympäristötyöryhmä palkitsee joka toinen vuosi innostavan esimerkin rakennetun kulttuuriympäristön ylläpito-, kohennus- tai pelastustöistä tai rakennetun kulttuuriympäristön säilymisen edistämisen puolesta tehdystä työstä tai projektista. Ensimmäisen kerran palkinto jaetaan vuonna 2020.

Millainen kohde voidaan palkita?

Palkittavien kohteiden ja tekojen tulee liittyä rakennusperintöön ja rakennettuun kulttuuriympäristöö. Palkinnon voi saada esimerkiksi korjaus- ja kunnostustyö, pitkäaikainen hyvä hoitojatkumo, pitkäaikainen toiminta kulttuuriympäristön hyväksi, kulttuuriympäristökasvatustyö, ansiokas selvitystyö tai julkaisu, rakennettuun kulttuuriympäristöön liittyvä taideprojekti tai muu rakennettuun kulttuuriympäristöön liittyvä esitys.

Palkintoprosessi

Palkinto myönnetään ensimmäisen kerran vuonna 2020 ja jatkossa parillisina vuosina. Etelä-Savon kulttuuriympäristötyöryhmä kerää hakuvuoden kevätkesällä ehdotuksia palkinnon saajaksi avoimella haulla webropol-kyselyn kautta. Esitetyistä kohteista Etelä-Savon kulttuuriympäristötyöryhmä valitsee finaaliehdokkaat ja kilpailuun erikseen pyydettävä, kulttuuriympäristöön ja rakennusperintöön kiinnostuneisuutta osoittanut tuomari päättää palkinnon saajasta hakuvuoden syksyllä.

Kerro ehdotuksesi Etelä-Savon kulttuuriympäristöpalkinnon saajaksi tästä linkistä.

 

Julkaistu 6.5.2020 klo 11.53, päivitetty 17.5.2020 klo 19.33