Joukkoistaminen ja satelliittikuvat

Avoimista satelliittikuvien katselupalveluista havaitut ilmiöt ja niiden havainnointi paikan päällä

EU Copernicus -ohjelma ja eräät muutkin palvelut tuottavat paljon ilmaisia ja ajantasaisia satelliittikuvia ympäristöstämme. Satelliittikuvista on kertynyt myös suuria arkistoja menneiden vuosien luonnon tilaa kuvaamaan, ja usein nekin ovat avoimesti kaikkien käytössä. Usein satelliittikuvilta näkyviä ilmiöitä olisi kiinnostavaa käydä myös paikan päällä katsomassa. Menneiden tapahtumien lisätietojen etsimisellä ei ehkä ole valtava kiire, mutta uusilta satelliittikuvilta näkyviin nopeasti ohimeneviin ilmiöihin paikan päälle pääsemiseen tai muuhun reagointiin on usein käytettävissä vain vähän aikaa.

Jos satelliitikuvia tulee päivittäin, ja joillain kuvilla myös pilvet peittävät kiinnostavia asioita, on myös kätevää, jos jostain saisi ilmoituksen tietynlaisista ilmiöistä, joiita satelliittikuvilta on nähty. Näiden ilmoitusten tuottaminen voidaan myös joukkoistaa, eli tavallaan tehdään kansalaishavaintoja avoimilta satelliittikuvilta näkyvästä ympäristön tilasta. Toisaalta, samoija ilmoituksia voivat tuottaa vaikkapa SYKEn satelliittikuvien operaattorit päivittäin kuvia tarkastellessaan, myös kansalaishavaitsijoiden käyttöön. Tällaisia ilmoittamisen palveluita sanotaan Tiedoksi eli teknisemmi HISP-palveluiksi.

Joskus jokin kansalaishavaintoilmoitus - kuten havaintoilmoitus satelliittikuvalla huomatuista ilmiöistä - voisi käynnistää jatkotoimenpiteitä ja -selvityksiä: Esimerkiksi "Käydäänpä paikan päällä katsomassa tilannetta tarkemmin" tai "Jos tuo oli tilanne pari päivää sitten, miltähän alueella näyttää nyt?" ovat usein seuraavia mieleen tulevia asioita, mutta miten ne saisi ilmestymään ehdotuksina kansalaishavaitsijoille? Toisaalta oikein kiinnostava ilmiö ympäristössä voisi johtaa vaikkapa tutkijoita tilaamaan tarkempia satelliittikuvia alueelta. Mutta kuinka kiinnostavia, arvokkaita tai tärkeitä erilaiset jatkotoimenpiteet ja lisätiedot ovat? Jos jokin ei ole suoranainen paikko, olisiko se kuitenkin jonkin verran kiinnostavaa jonkun mielestä? Tällaisia joukkoistettujen toimenpiteiden ketjujen teknisiä järjestelyitä kutsutaan Toimeksi- eli CSEPIN palveluiksi.

FPCUP EO-Crowd hankkeen kehityksen esittelyä

Intro: HISP & CSEPIN sivujen kautta pääset tutustumaan Tiedoksi- ja Toimeksi -palveluiden tekniseen toteutukseen

 

 

Julkaistu 9.2.2022 klo 16.36, päivitetty 9.2.2022 klo 16.36