Hyppää sisältöön

Kansainvälinen maisemapäivä

Euroopan neuvoston aloitteesta kansainvälistä maisemapäivää juhlistetaan vuosittain 20.10. Maisemapäivällä halutaan kiinnittää huomiota siihen, että maisemat ovat olennainen osa kaikkien kulttuuriperintöä, identiteettiä, hyvinvointia ja elinympäristön laatua sekä monimuotoisuutta. Päivää vietetään kaikissa Eurooppalaiseen maisemayleissopimukseen kuuluvissa maissa.

Konepaja_Johanna Sokka 556
Kuva: Johanna Sokka

Osallistu kansainvälisen maisemapäivän viettoon

Vuonna 2020 ympäristöministeriö järjestää kansainvälisen maisemapäivän kunniaksi valokuvakilpailun, jonka teemana on ”Maisemapäivä 2020”. Osallistu kilpailuun kuvaamalla maisemia 20.10.2020 ja lähettämällä kilpailukuvasi viimeistään 25.10.2020 osoitteessa:

(Webropol-sivu aukeaa vasta kilpailun käynnistyessä 20.10.2020)

Tuomaristo arvioi kuvat ja voittaja palkitaan 500 € lahjakortilla Rajala Pro Shopiin. Joukko muita ansioituneita kuvia palkitaan kirjapalkinnoin. Valokuvakilpailun kuvasatoa asetetaan näytteille ympäristöministeriöön ja mahdollisesti sen järjestämiin tilaisuuksiin sekä kilpailun verkkosivuille.

Kansainvälistä maisemapäivää juhlistetaan valokuvakilpailun lisäksi muun muassa Maa- ja kotitalousnaisten järjestämin maisemakävelyin. Lisätietoa ohjatuista maisemakävelyistä tulossa lähempänä maisemapäivää!

Tälle verkkosivulle ja Instagram-tilille @arkimaisema kootaan syksyn mittaan myös muita vinkkejä maisemapäivän viettoon. Esimerkiksi omatoimisille maisemakävelyille löydät reittivinkkejä mm. täältä:

Kansainvälistä maisemapäivää vietetään tänä vuonna neljättä kertaa. Maisemapäivän järjestävät ympäristöministeriö ja Suomen ympäristökeskus. Mukana yhteistyössä ovat myös Suomen Kotiseutuliitto, Maa- ja kotitalousnaisten Keskus, Museovirasto ja Viherympäristöliitto. Maisemapäivä on osa Euroopan kulttuuriympäristöpäivien ohjelmaa.

#Arkimaisema-kampanja

Muista myös liittyä seuraamaan kansainvälisen maisemapäivän @arkimaisema-tiliä Instagramissa. Maisemapäivän lähestyessä tilillä jaetaan tietoa maisemista ja maisemapäivästä sekä vinkkejä sen viettoon. Voit myös itse kantaa kortesi kekoon ja innostaa muita maisemien pariin jakamalla kuviasi Instagramissa tunnisteella #arkimaisema!

Lammassaari_Johanna sokka 556px
Pitkospuut Lammassaareen Helsingissä © Johanna Sokka

Aiemmat maisemapäivät

Ensimmäisen kerran kansainvälistä maisemapäivää vietettiin vuonna 2017. Tuolloin ympäristöministeriö haastoi kunnat ja kansalaisjärjestöt miettimään, millä tavoin maisemapäivää voitaisiin viettää tulevina vuosina. Vuosina 2018 ja 2019 maisemapäivää edelsi ympäristöministeriön ja Suomen ympäristökeskuksen valokuvakampanja, johon osallistuttiin sadoilla kuvilla ja maisemien kuvaamista jatkettiin ilahduttavan innokkaasti maisemapäivän jälkeenkin.

Lisäksi vuonna 2019 Maa- ja kotitalousnaiset järjestivät maisemapäivän kunniaksi maisemakävelyitä seitsemässä maakunnassa. Kävelyitä järjestettiin sekä maisemapäivänä että sitä edeltävällä viikolla. Kävelyt olivat maksuttomia ja niiden vetäjinä toimivat Maa-ja kotitalousnaisten maisemapalveluiden asiantuntijat.

Kansainvälinen maisemapäivä liittyy Eurooppalaiseen maisemayleissopimukseen


 
 

Euroopan neuvoston tavoitteena on vakiinnuttaa maisemapäivän vietto 20.10. jokavuotiseksi perinteeksi maisemayleissopimukseen kuuluvissa maissa. Eurooppalainen maisemayleissopimus on Euroopan neuvoston maisemansuojelua, -hoitoa ja -suunnittelua koskeva yleissopimus. Se on ensimmäinen kansainvälinen sopimus, joka koskee pelkästään maisemaa.

Maisemayleissopimus allekirjoitettiin Firenzessä 20.10.2000, ja Suomessa sopimus astui voimaan 1.4.2006. Maisemasopimukseen kuuluu nykyään 40 Euroopan neuvoston jäsenmaata.

Ensimmäisen kerran kansainvälistä maisemapäivää vietettiin vuonna 2017. Tuolloin ympäristöministeriö haastoi kunnat ja kansalaisjärjestöt miettimään, millä tavoin maisemapäivää voitaisiin viettää tulevina vuosina. Vuosina 2018 ja 2019 maisemapäivää edelsi ympäristöministeriön ja Suomen ympäristökeskuksen valokuvakampanja, johon osallistuttiin sadoilla kuvilla ja maisemien kuvaamista jatkettiin ilahduttavan innokkaasti maisemapäivän jälkeenkin.

 

Lisätietoja

Tutkija Annika Uddström, Suomen ympäristökeskus, p. 0295 251 715, etunimi.sukunimi@ymparisto.fi
Ympäristöneuvos Tapio Heikkilä, ympäristöministeriö, p. 0295 250 166, etunimi.sukunimi@ym.fi

Tivolitie_SOkka 556 px
Tivolitien alikulku Helsingissä © Johanna Sokka
Arkimaisemat ja vesi maisemapäivän teemoina 13.9.2019
Tuhansien järvien maana vedellä on keskeinen osa suomalaisten arjessa. Miten vesi näkyy meidän jokapäiväisissä maisemissamme? Virtaako se pienenä purona kauppareissusi varrella? Käytkö iltakävelyillä syksyisellä rannalla? Kuljetko työmatkallasi suon ohitse? Ulkoilutatko aamuisin koiraa ojan vierellä? Sataako?
Lue lisää
Ylistys arkimaisemille – Valokuvakilpailu maisemista Instagramissa 16.10.2018
Kansainvälisenä maisemapäivänä lauantaina 20.10.2018 ympäristöministeriö ja Suomen ympäristökeskus järjestävät arkimaisema-aiheisen valokuvakilpailun Instagramissa. Ota kuva arkimaisemastasi ja osallistu kilpailuun jakamalla se kampanjan tunnisteella merkittynä.
Lue lisää
Julkaistu 14.6.2018 klo 9.33, päivitetty 7.9.2020 klo 9.12