Huoneiston sähkötyöt

Taloyhtiön edustajilla pitää olla mahdollisuus tutustua huoneistossa tehtävän sähköremontin suunnitelmiin hyvissä ajoin ennen työn aloitusta. Taloyhtiön on saatava etukäteen tieto mm. erillisen ilmanvaihtopuhaltimen asentamisesta keittiöön tai pesutiloihin, suuritehoisen sähkölaitteen uusista johdotustöistä sekä TV-antennipistorasiatöistä.

Sähkö- ja teletöihin kuuluvat esimerkiksi huoneiston ryhmäjohtojen uusiminen, yleiskaapelointistandardin mukainen kiinteä kaapelointi ja sekä tähtimuotoisen yhteisantenniverkon vaatima kaapelointi.

Kiinteistön peruskorjaus tarkoittaa yleensä varustetason nostoa. Muutokset tehdään yleensä kaikkiin huoneistoihin saman peruskaavan mukaisesti. Työt voidaan myös suunnitella jokaisen osakkaan kanssa erikseen, jolloin kukin maksaa siitä mitä hänen huoneistossaan on tehty.

Vikavirtasuojaus pakollinen

Vuoden 2007 lopussa uudistuneiden sähköturvallisuusmääräysten mukaan kaikki uudet pistorasiat on varustettava vikavirtasuojauksella. Kosteissa tiloissa pistorasiat kannattaa ehdottomasti suojata vikavirtasuojilla myös vanhoissa taloissa.

Vanhoissa kiinteistöissä voidaan käyttää myös vikavirtasuojakytkimellä varustettuja pistorasioita.

Mukavuutta kylpyhuoneeseen

Kylpyhuoneeseen voi olla mahdollista asentaa lattialämmitys, ja tilan mukavuutta voidaan parantaa sähköisellä pyyhekuivaimella. Vesikiertoiset järjestelmät ovat suositeltavia.

Kylpyhuoneen valaisimia valitessa pitää varmistaa, että ne ovat maadoitettuja ja kosteisiin tiloihin tarkoitettuja. Valaisimia ei saa asentaa liian lähelle suihkua. WC-tilan valaisimet voidaan varustaa liiketunnistimella, jolloin ne syttyvät automaattisesti tilaan tultaessa ja sammuvat poistuttaessa.

Valaistusmuutoksia saattaa huoneistossa aiheutua esimerkiksi hehkulampun vaiheittaisesta kieltämisestä.

Valtuutettu urakoitsija asentajaksi

Kaikki sähköasennukset tehdään pienjännitestandardin mukaisesti. Työhön valitaan Suomen sähköturvallisuusmääräykset täyttävät CE-merkinnällä varustetut laitteet ja komponentit. Sähköasennukset tekee Tukesin valtuuttama urakoitsija.

Itse tehtäviä sähkötöitä ovat:

  • Jännitteettömien pistorasioiden ja kytkimien kansien irrotus esimerkiksi maalauksen ja tapetoinnin ajaksi sekä rikkoontuneiden kansien vaihto.
  • Suojajännitteisten järjestelmien asentaminen valmistajan tai tavaran toimittajan ohjeiden mukaan. Tällaisia järjestelmiä voivat olla aurinkopaneeli-, halogeenivalaistus-, tms. järjestelmät.
  • Tavallisen tulppasulakkeen vaihto.
  • Sähkölaitteen rikkoontuneen yksivaiheisen liitäntäjohdon ja pistotulpan vaihto.


Pinta-asennus vai upotus?

Johtojen upotukset vaativat rakennusteknisiä töitä, kuten piikkausta ja tasoitusta ja mahdollisesti alakaton rakentamista. Pinta-asennuksina johdotustyöt ovat yksinkertaisia, mutta lopputulos ei ole yhtä viimeistelty.

Kun putkiremontissa työt rajautuvat yleensä märkätiloihin ja keittiöön, on sähköremontissa työtä kaikissa tiloissa. Tämä on muistettava esimerkiksi lattiaa ja irtaimistoa suojattaessa.

Julkaistu 30.6.2016 klo 10.22, päivitetty 23.10.2015 klo 15.44