Meren aarteet esittelee Itämerta

Vedenalaisesta meriluonnosta kertova ”Meren aarteet - Löytöretki Suomen vedenalaiseen meriluontoon” on ensimmäinen kattava tietoteos Suomen vedenalaisesta meriluonnosta. Meren aarteet  pohjautuu VELMUn tuloksiin, ja kirja valittiin WWF:n vuoden luontokirjaksi vuonna 2017. Kirjaa kuvittavat upeat kuvat pinnan alta. Näistä kuvista on koottu myös Meren aarteet -valokuvanäyttely. Syyskuussa 2021 kirjasta julkaistiin ruotsinkielinen, kauttaaltaan päivitetty versio, "Havets skattkammare - En upptäcktsresa i Finlands marina undervattensnatur".

Meren aarteet -tietokirja

Meren aarteet esittelee Itämeren historiaa, elinympäristöjä ja lajikirjoa. Kirjassa on satoja vedenalaisia valokuvia sekä karttoja merenpohjalla elävien eläin-, kasvi- ja levälajien levinneisyydestä Suomen rannikolla.

Meren aarteita on tehty yli kolmenkymmenen kirjoittajan sekä monen kuvaajan ja kuvittajan voimin. Kirjan ovat toimittaneet Markku Viitasalo, Kirsi Kostamo, Eeva-Liisa Hallanaro, Wilma Viljanmaa, Suvi Kiviluoto, Jan Ekebom ja Penina Blankett.

”Tavoitteena oli kirja, joka kertoo, ettei Itämeri ole kuollut vaan sen luonto on monimuotoista ja paikoitellen uskomattoman värikästä. Kirja haluttiin suunnata sekä asiantuntijoille että mökkiläisille. Teksti onkin helppolukuista ja mukaansa tempaavaa”, neuvotteleva virkamies Penina Blankett ympäristöministeriöstä kertoo.

Syksyllä 2021 julkaistiin kirjan ruotsinkielinen versio. Se on kauttaaltaan päivitetty versio suomenkielisestä kirjasta, ja esimerkiksi lajikartat esittävät havaintoja aina vuoteen 2020 asti. Kirjan on kääntänyt Annika Luther. Aiempien toimittajien mukaan on lisänä tullut Sonja Salovius-Laurén.

 Lähikuva kampelasta merenpohjassa
Tämäkin kampela nähdään Meren aarteet -kirjan sivuilla. (Kuva: Mats Westerbom)

Meren aarteet -valokuvanäyttely

Meren aarteet -kirjaa kuvittavat upeat valokuvat, joista on koostettu myös valokuvanäyttely. Vedenalaisten valokuvien ansiosta Itämeri näkyy uudessa valossa. Tuttu meri yllättää värikkyydellään ja monipuolisuudellaan. Entä oletko koskaan kuullut leväsiirasta? Valokuvanäyttelyssä pääset tutustumaan häneenkin.

Oletko kiinnostunut Meren aarteet -näyttelystä?
Lisätietoja näyttelystä antaa Wilma Viljanmaa SYKEstä.
puh. +358 40 704 5191, (etunimi.sukunimi@syke.fi)

 

 

 

Julkaistu 30.10.2020 klo 14.19, päivitetty 21.10.2021 klo 12.53