Hyppää sisältöön

Valtakunnallinen leväkatsaus 28.6.2018: Sinilevät lisääntyneet sisävesillä ja merialueilla

Tiedote 28.6.2018 klo 12.39
Rannalla sinilevaa
© Kuva: Ilkka Lastumäki / itameri.kuvat.fi

Sisävesillä sinileväkukintoja on ajankohtaan nähden normaalia enemmän. Myös merialueilla sinilevän määrä on lisääntynyt. Voimakas tuuli työntänee viikonloppuna Suomenlahdella sinilevää pois rannikolta ja hillitsee sinilevien pintakukintoja.

Sisävesillä sinilevää ajankohtaan nähden normaalia enemmän

Sinileväkukintojen määrä valtakunnallisen leväseurannan havaintopaikoilla on lisääntynyt. Ajankohtaan nähden sinileväkukintoja esiintyy normaalia enemmän. Hieman sinilevää esiintyi 38:lla ja runsaasti kymmenellä havaintopaikalla. Erittäin runsaita sinileväkukintoja ei ole vielä havaittu.

Lomakauden alku on lisännyt myös kansalaisten tekemiä sinilevähavaintoja. Havaintolähetin välityksellä on ilmoitettu 35 paikkaa, joilla on esiintynyt hieman sinilevää. Runsaita sinilevähavaintoja on tullut 13 Etelä- ja Keski-Suomen alueelta. Kansalaisiltakaan ei ole tullut yhtään ilmoitusta erittäin runsaasta sinilevästä.

Sisävesien pintalämpötilat ovat hieman nousseet, mikä voi lisätä sinilevähavaintojen määrää. Pintavesien lämpötila on Etelä-Suomessa 17-21 astetta, Keski-Suomessa 16-18 astetta, Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa 16-17 astetta ja aivan pohjoisimmassa Lapissa alle 14 astetta.

Sinilevät lisääntyneet merialueilla

Sinilevän määrä on lisääntynyt merialueilla, mikä on tyypillistä kesäkuun lopussa. Havaitun sinilevän määrä vaihtelee vähäisestä erittäin runsaaseen. Avomerelle on kehittynyt Suomenlahdella pintakukintaa ja rannikolla sinilevää on havaittu paikallisesti pääasiassa Saaristomerellä ja Suomenlahdella.

Loppuviikoksi ennustettu voimakas tuuli työntänee Suomenlahdella havaittua sinilevää pois rannikolta ja hillitsee sinilevien pintakukintoja.

Merivesi on hieman lämmennyt viime viikosta. Suomen avomerialueiden pintalämpötila vaihtelee alle 10 asteesta hieman yli 15 asteen. Rannikolla vesi on paikoin lämpimämpää, lähes 20 astetta.

Näin tunnistat sinilevän

Vähäinen määrä sinilevää näyttää vedessä vihreiltä tai kellertäviltä hiukkasilta. Rannalle voi ajautua kapeita leväraitoja. Runsas määrä sinilevää muodostaa tyynellä ilmalla veteen vihertäviä tai kellertäviä levälauttoja ja sitä kasautuu rannoille.

Jos levämassa hajoaa tikulla kokeiltaessa hippusina veteen, kyseessä voi olla sinilevä. Jos levä jää roikkumaan keppiin, kyseessä on jokin muu kuin sinilevä. Vesilasissa sinilevät nousevat pintaan vihertävinä hippusina noin tunnin kuluessa.

Ilmoita levähavaintosi Järvi-meriwikiin

Järvi- ja merialueiden sinilevähavaintoja voi ilmoittaa Ympäristöhallinnon ylläpitämään Järvi-meriwikiin käyttäen Havaintolähettiä. Ilmoitetut havainnot näkyvät valtakunnallisella levätilannekartalla.

Runsaasta sinileväesiintymästä uimarannalla kannattaa ilmoittaa kyseisen kunnan terveydensuojeluviranomaisille.

 

Iso kartta viikon 26 levätilanteesta

Leväkukintojen riskiarvio

Valtakunnallinen levätiedotus

Tietoa sinilevistä

Kuvia

Lisätietoja

(Puhelimitse klo 13–15)

Sisävesiltä

Tutkija  Kristiina Vuorio, Suomen ympäristökeskus SYKE (29.6. saakka)
puh. 0295 251 757, etunimi.sukunimi@ymparisto.fi

Korkeakouluharjoittelija Henna Raitanen, Suomen ympäristokeskus SYKE (2.7. alkaen)
puh. 050 359 8046, etunimi.sukunimi@ymparisto.fi

Merialueilta

Sinilevätilanne merialueilla

Tutkija Heidi Hällfors, Suomen ympäristökeskus SYKE (29.6. saakka)
puh. 0295 251 114, etunimi.sukunimi@ymparisto.fi

Vanhempi tutkija Sanna Suikkanen, Suomen ympäristökeskus SYKE (2.7. alkaen)
puh. 0295 251 660, etunimi.sukunimi@ymparisto.fi

Itämeren tila

Erikoistutkija Jouni Lehtoranta, Suomen ympäristökeskus SYKE (29.6. saakka)
puh. 0295 251 363, etunimi.sukunimi@ymparisto.fi

Erikoistutkija Seppo Knuuttila, Suomen ympäristökeskus SYKE (2.7. alkaen)
puh. 0295 251 286, etunimi.sukunimi@ymparisto.fi

Viestintä

Viestintäassistentti Tuula Rosberg, Suomen ympäristökeskus SYKE
puh. 0295 251 573, etunimi.sukunimi@ymparisto.fi