Hyppää sisältöön

Vesitilanne - pohjaveden korkeus

Pohjaveden korkeus tänään

Pohjaveden korkeus Pohjaveden korkeus

 

Pohjaveden korkeus (*)

*Huomaa, että kartta esittää vesistömallin laskemia arvoja. Ne voivat poiketa mahdollisista havainnoista.

Pohjaveden pinnoissa huomattavaa alueellista vaihtelua (19.10.)

Pohjaveden pinnankorkeuksissa on huomattavaa alueellista vaihtelua. Kainuussa, Pohjois-Pohjanmaalla, Pohjois-Savossa sekä paikoitellen Pohjois-Karjalassa pohjaveden pinnat ovat pääosin 10–35 cm ajankohdan keskiarvojen yläpuolella ja joillakin alueilla tätäkin korkeammalla. Myös Uudellamaalla ja länsirannikolla pinnat ovat monin paikoin 10–50 cm yli ajankohdan keskiarvojen. Muualla maan länsiosassa, maan kaakkoisosassa sekä Pohjois-Lapin itäosassa pohjaveden pinnat ovat pääosin 10–40 cm keskiarvojen alapuolella. Matalimmat pinnat ovat Seinäjoen, Jyväskylän ja Tampereen väliin jäävällä alueella sekä Ahvenanmaalla. Näillä alueilla esiintyy 60–75 cm ajankohdan keskiarvoja alempia pinnankorkeuksia. Loppuosassa maata pohjaveden pinnankorkeudet ovat ajankohdalle tavanomaisia tai hieman keskiarvoja korkeammalla. 

Kesälle tyypillinen pohjaveden pintojen lasku on pysähtynyt suuressa osassa maata ja monin paikoin pinnat ovat jo kääntyneet nousuun syyssateiden myötä. Pohjavesivarannot täydentyvät pysyvän talven roudan muodostumiseen saakka.

Valtakunnallinen pohjavesiseuranta antaa yleiskuvan pohjavesien korkeuksista

Seurantaverkosto on harva ja siksi on tärkeää huomata, että tilanne voi vaihdella paljonkin paikallisista olosuhteista riippuen. Paras paikallinen pohjavesitieto löytyy vesilaitoksilta, vesiosuuskunnilta sekä kaivon käyttäjiltä. Valtakunnallisia seurantatietoja päivitetään kaksi kertaa kuukaudessa, koska pohjaveden pinnankorkeuden muutokset ovat yleensä hitaita.

Lisätietoja

Julkaistu 19.10.2020 klo 14.34, päivitetty 19.10.2020 klo 14.33