Hyppää sisältöön

Vesitilanne - pohjaveden korkeus

Pohjaveden korkeus tänään

Pohjaveden korkeus Pohjaveden korkeus

 

Pohjaveden korkeus (*)

*Huomaa, että kartta esittää vesistömallin laskemia arvoja. Ne voivat poiketa mahdollisista havainnoista.

Pohjaveden pinnat ajankohdan keskiarvojen yläpuolella (19.3.)

Pienissä- ja keskisuurissa muodostumissa pohjaveden pinnankorkeuksien osalta Suomi jakaantuu kahteen alueeseen: Oulun korkeudelta etelään pohjaveden pinnankorkeudet ovat pääosin nousussa, kun Oulusta pohjoiseen pinnat ovat laskusuunnassa talviseen tapaan. Maan etelä- ja keskiosissa pinnat ovat yleisesti 25–85 cm ajankohdan keskiarvoja korkeammalla, mutta paikoitellen pinnat ovat jopa mittaushistorian ajankohdan korkeimmissa lukemissa. Maan pohjoisosissa pinnat ovat pääosin ajankohdan keskiarvoissa.

Suurissa pohjavesimuodostumissa useamman kuivemman vuoden vaikutus näkyy yhä ja pinnankorkeudet ovat yleisesti 10–40 cm alle ajankohdan keskiarvojen.

Valtakunnallinen pohjavesiseuranta antaa yleiskuvan pohjavesien korkeuksista

Seurantaverkosto on harva ja siksi on tärkeää huomata, että tilanne voi vaihdella paljonkin paikallisista olosuhteista riippuen. Paras paikallinen pohjavesitieto löytyy vesilaitoksilta, vesiosuuskunnilta sekä kaivon käyttäjiltä. Valtakunnallisia seurantatietoja päivitetään kaksi kertaa kuukaudessa, koska pohjaveden pinnankorkeuden muutokset ovat yleensä hitaita.

Lisätietoja

Julkaistu 19.3.2020 klo 14.48, päivitetty 19.3.2020 klo 14.51