Vesitilanne - veden lämpötila

Pintaveden lämpötila

Pintaveden
lämpötila (*)

*Huomaa, että kartta esittää vesistömallin laskemia arvoja. Ne voivat poiketa mahdollisista havainnoista.

Sisävesien pintalämpötilat lähellä elokuun loppupuolen tavanomaisia lämpötiloja (23.8.)

Elokuun loppupuolella vesistöjen pintaveden lämpötilat ovat noin asteen viileämpiä tai lämpimämpiä verrattuna ajankohdan keskimääräiseen arvoon eri puolilla Suomea sijaitsevilla havaintopaikoilla. Suurin poikkeama on Tornionjoen Kukkolankoskella, jossa jokivesi on tällä hetkellä melkein kolme astetta ajankohdan keskiarvoa lämpimämpää. Etelä-Suomessa järvien pintavedet ovat 17-19 -asteisia, ja lämpötilat ovat joko asteen alle ajankohdan keskimääräisen lukeman tai hyvin lähellä keskimääräistä lämpötilaa. Keski-Suomessa järvien pintalämpötila vaihtelee 16-18 asteen välillä ja lukemat ovat pääsääntöisesti joko asteen alle tai yli keskimääräisen arvon. Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa pintalämpötilat vaihtelevat 14 ja 16 asteen välillä, ja lämpötilat ovat asteen alle tai yli keskimääräisen arvon. Lapissa vesistöjen pintalämpötila vaihtelee 12 ja 16 asteen välillä. Vesistöt ovat hieman keskimääräistä lämpimämpiä; Tornionjoen Kukkolankoskella reilummin, eli lähes kolmen asteen verran.

Tämänhetkisten vesistöennusteiden mukaan pintaveden lämpötila voi pienen viilenemisen jälkeen vielä nousta kuun vaihteen lähestyessä.

Sisävesien pintalämpötila eri havaintopaikoilla mitataan aamuisin klo 8 20 cm:n syvyydeltä.

Lisätietoja

Suomen ympäristökeskus (SYKE) seuraa veden lämpötilaa sisävesillä. Meriveden lämpötilahavainnoista vastaa Ilmatieteen laitos.

Julkaistu 3.12.2018 klo 11.29, päivitetty 23.8.2019 klo 10.07